Londýn upozornil firmy, že platba daní nie je dobrovoľný príspevok

09.12.2012 Celý región

Londýn 9. decembra (TASR) - Platenie daní je povinnosťou firiem, nie "dobrovoľným príspevkom," ktorým chcú svojim zákazníkom urobiť radosť, povedal pre BBC štátny tajomník britského ministerstva financií Danny Alexander. Reagoval tak na najnovšiu kauzu okolo americkej siete kaviarní Starbucks, ktorá tento týždeň uviedla, že v nasledujúcich dvoch rokoch dobrovoľne zaplatí na daniach po 10 miliónov libier (12,41 milióna eur). To je viac, než je firma povinná.

"Platenie daní, či zo strany veľkých firiem, alebo bežných ľudí, nemôže byť realizované na základe dobrovoľnosti," povedal Alexander s tým, že nie je možné považovať daňový systém za niečo na spôsob zvončeka v kostole.

"Platenie daní nie je o dobrovoľnosti, niečo, čo sa rozhodnete urobiť len preto, aby ste potešili svojich zákazníkov, je to povinnosť," dodal Alexander.

Spoločnosť Starbucks, najväčšia sieť kaviarní na svete, po ostrej kritike vlády a verejnosti za platenie minimálnych daní tento týždeň prisľúbila, že v každom z nasledujúcich dvoch rokov zaplatí zhruba 10 miliónov libier. Výkonný riaditeľ Starbucks pre Britániu Kris Engskov uviedol, že spoločnosť je tak ochotná zaplatiť viac, než jej prikazuje zákon. Ako povedal, vzhľadom na súčasnú vážnu (ekonomickú) situáciu zákazníci Starbucks jednoznačne očakávajú, že v oblasti daní urobí firma ústretový krok. Spoločnosť má v Británii približne 700 prevádzok, no za 14 rokov zaplatila v rámci firemnej dane iba 8,6 milióna libier.

Starbucks pritom nerobí nič nelegálne. Všetky firmy pôsobiace v Európskej únii si totiž môžu zvoliť ktorúkoľvek z 27 krajín za svoju základňu a využívať tak výhodný daňový systém zvoleného štátu. Firmy, ktoré v Británii dosahujú miliardové zisky, tak vďaka účtovným operáciám platia na ostrovoch iba minimálne dane.

To sa však nepáči britským politikom a spoločnostiam oznámili, že aj keď ich kroky nie sú nelegálne, sú minimálne nemorálne. Viacerí pritom nepriamo naznačili obyvateľom, aby kaviarne Starbucks obchádzali. Americká firma preto oznámila, že spoločnosť "chce za roky 2013 a 2014 zaplatiť na firemnej dani vysokú čiastku bez ohľadu na to, či bude v týchto rokoch zisková".
 

Vyberte región